torstai 8. maaliskuuta 2012

naistenpäivä


Minulla ei onneksi ole ketään, joka ostaisi ruusuja. Eikä varsinkaan ketään, joka ostaisi ruusuja ja kuvittelisi, että se riittää. Ei ruusuissa sinänsä mitään pahaa ole, eikä toisten huomioimisessa tai hemmottelussa. Mutta on maailmassa paljon tärkeämpiäkin asioita. 


YK:n tasa-arvojärjestö UN Women määrittelee naistenpäivän päiväksi "jolloin pohditaan tähänastisia edistysaskeleita, vaaditaan muutoksia sekä muistetaan tavallisten naisten rohkeaa ja määrätietoista toimintaa naisten oikeuksien puolesta".

Suomessa naisten kokemista vastuksista ensimmäisinä tulevat mieleen työelämän epätasa-arvo ja naisten kokema lähisuhdeväkivalta. Tärkeitä, vakavia asioita, mutta minusta vielä tärkeämpää olisi muistaa siskoja maailmalla. Heitä, jotka ruokkivat ja vaatettavat heikompansa ja vahvempansa. Heitä, jotka kulkevat tuhansien kilometrien työmatkoja voidakseen turvata paremman elämän perheelleen. Heitä, jotka eivät ole tarpeeksi arvokkaita saadakseen käydä koulua. Heitä, jotka eivät saaneet edes syntyä – sukupuolensa tähden.

He ansaitsevat kyllä päivänsä. Ja paljon enemmänkin. Suomessa meillä on jo tasa-arvonkin päivä, Minna Canthin päivänä 19.3.

Kuva on lainattu Helsingin Vasemmistofeministien fb-sivulta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti