Päätin
osallistua Vegaanihaasteeseen. En tosin ole vielä päässyt ihan kunnolla
käyntiin, vaikka ollaankin jo tammikuussa. Vuoden ensimmäiset päivät söin
rääppiäisiä, joissa oli mukana juustoa ja edelleenkin kaapissa on
luonnonjugurttia, jonka aion kyllä syödä enkä heittää pois vegaanihaasteen tai
minkään muunkaan syyn takia. Pakkasessa on jouluksi tehtyä toffeeta ja voitakin
on, vaikka se kyllä säilyy kauemminkin. En kuitenkaan aio ostaa mitään
eläinkunnan tuotteita ainakaan nyt kuukauteen enkä muutenkaan syödä niitä, jos
vain mahdollista.
Vegaanihaaste
on tuttavani Jonas Biströmin päähänpälkähtämä: hän lupasi ensin elää kuukauden
vegaanina, ja jos haasteeseen liittyy vähintään 12 muutakin ihmistä, jatkaa
Jonas vegaanina koko vuoden. No, sosiaalinen media näytti jälleen voimansa ja
Facebookissa haasteeseen on nyt ilmoittautunut jo yli tuhat ihmistä. Toki osa ”osallistujista”
on jo valmiiksi vegaaneja ja osa on mukana varmasti vain kannustusmielessä,
mutta alun perin kavereille heitetyn haasteen suosio on silti hurja.
Ideana
on siis kokeilla vegaaniruokavaliota (ja -elämäntapaa laajemminkin) vähintään
yhden kuukauden ajan, kertoa siitä kavereilleen ja kutsua heitäkin mukaan. Itse
ajattelin kokeilla ensin kuukauden tai kaksi. Tapahtuman fb-sivulla käydään
myös vilkasta keskustelua, vaihdetaan mielipiteitä ja jaetaan vinkkejä ja
tsempataan toisia.
Facebookista
löytyy oma tapahtumansa myös Lihattomalle tammikuulle, jota on vietetty
aiempinakin vuosina ilmeisesti tipattoman tammikuun innoittamana. Olen itse
elänyt melko lihatonta elämää jo aika kauan, joten ajattelin, että
vegaanikuukaudessa olisi sopivasti haastetta.
Ensimmäisen
kerran rupesin ”kasvissyöjäksi” lukioikäisenä. Yläasteella (1990-luvun
loppuvuosina pienehkössä maalaiskunnassa) kasvisruokaa sai ainoastaan lääkärintodistuksella
ja vanhempien luvalla, mutta lukiossa riitti, että kävi kerran syksyssä
keskustelemassa terveydenhoitajan kanssa tasapainoisesta ruokavaliosta. Tuolloin
jätin lautaseltani pois ainoastaan punaisen lihan, joten vaikka pikkukaupungin
lukion kasvisruoat eivät aina tainneet kovin ravintorikkaita ollakaan,
ruokavalioni oli varmasti ihan riittävän monipuolinen – joskaan ei yhtä
monipuolinen kuin esimerkiksi nyt.
Alun
perin jätin punaisen lihan pois ensisijaisesti siksi, etten pitänyt lihan
mausta, mutta myös eläinten olot vaikuttivat päätökseen (ja ehkä myös hieman
halu olla muodikas ja erilainen…). En saarnannut kasvissyönnistä, mutta olin
sitä mieltä, että olisi hyvä, jos ihmiset lopettaisivat lihansyönnin. Vähensin
kausittain myös siipikarjan syöntiä, mutta jatkoin semivegetaristisen
ruokavalion noudattamista seitsemisen vuotta. Siinä ajassa olin ehtinyt muuttaa
pois kotoa ja ruokavalioni koostui Unicafe-lounaiden lisäksi lähinnä pakkasesta
sulatettavista tomaatti- ja pinaattikeitoista. Ei kovin yllättäen
hemoglobiinini laski varsin alhaiseksi ja aloin taas syödä punaistakin lihaa
satunnaisesti. Koska harrastan myös verenluovutusta, hemoglobiinitasosta olikin
syytä pitää huolta – se tosin onnistuu varsin hyvin lihattomallakin
ruokavaliolla.
Aloin
kiinnittää tarkempaa huomiota ruokavaliooni kolmisen vuotta sitten Ranskassa
asuessani. Olin salakavalasti lihonut opiskeluaikoina melkein kymmenen kiloa ja
aloin miettiä painoni lisäksi entistä paljon tarkemmin myös syömäni ruoan
ravintoarvoja. Opettelin vähentämään sokerinsyöntiä, lisäämään proteiinin ja
hyvien rasvojen määrää ja lisäsin entisestään luomutuotteiden syömistä. Veljeni
ryhtyi samoihin aikoihin laktovegetaristiksi ja huono omatunto alkoi painaa
minuakin: tarvitsenko muka oikeasti lihaa ja broilerinfileitä ruokavaliooni?
Palattuani
Suomeen hurahdin vähän terveys- ja superruokiin ja aloin kiinnittää entistä
tarkempaa huomiota syömäni ruoan laatuun. Vaihdoin lehmänmaidon kasvimaitoihin,
vaikka olen lapsesta asti ollut intohimoinen maidonjuoja. Kaksi vuotta sitten
lopetin broilerin ja kalkkunan ja pikkuhiljaa muidenkin lihojen syömisen. Viime
vuoden aikana söin punaista lihaa ehkä viisi ja kalaa kymmenisen kertaa.
Syön
siis hyvin kasvispainotteisesti jo nyt, mutta käytän yleensä vähintään
viikoittain maitotuotteita ja kausittain syön paljonkin luomukananmunia.
Maitotuotteista menee lähinnä luonnonjugurttia, smetanaa ja joskus kermaa –
sekä hävettävän paljon juustoa. Lisäksi syön hunajaa melkein päivittäin.
Kotona
vegaanisen ruoan tekeminen ei ole temppu eikä mikään, mutta vaikeampaa on
esimerkiksi työpaikkaruokalassa, jossa kasvisruoankin kanssa on aina vähän niin
ja näin. Päivittäin tarjotaan kyllä kaksi kasvisruokavaihtoehtoa (keitto ja
tuhdimpi), mutta usein ruoat on niin kyllästetty juustolla, kermalla ja voilla,
ettei niitä kasviksia sieltä seasta edes kunnolla erota (ja lisäksi niissä on
melkein aina paprikaa, jota en voi syödä…). Salaattipöydässäkin pitää nykyään
aina olla lihaa, koska ”pitää olla proteiinia”. Joskus harvoin
proteiininlähteenä on juustoa, mutta eipä sekään ole kasviproteiini – toisin
kuin ruokalantädit väittivät… Ruokapuolen valmisruokatiskistäkin
kasvissalaatteja saa nihkeästi ja niissäkin tuoreraastetta lukuun ottamatta on
aina juustoa tai kananmunaa.
Haastavaa
on minusta myös tietää, mitkä kaikki kaupassa myytävät tuotteet ovat
vegaanisia. En syö paljonkaan valmisruokia, mutta ostin esimerkiksi vastikään
purkillisen D-vitamiinitabletteja, jotka eivät tietenkään ole vegaanisia.
Monien alkoholijuomien kirkastamisessa käytetään eläinperäisiä tuotteita kuten
kaseiinia, liivatetta tai luujauhoa (ja olutpullojen etikettien liimassakin on
kuulemma jotain eläinrasvaa…). Hyviä vinkkejä saa esimerkiksi
Vegaanituotteet-sivustolta, mutta opettelemiseen menee toki aikaa.
Vaikka
juustoista kieltäytyminen on minulle hankalaa (ja nyt kun liha on ”kiellettyä”
saan outoja mielitekoja: haaveilen esimerkiksi makkaraperunoista, joita en
muutenkaan syö ikinä…), kaikkein hankalinta minun olisi luopua eläinperäisistä
materiaaleista vaatteissa. Äitini on pienestä pitäen opettanut minulle, että
kannattaa ostaa ja pukea ainoastaan ”aitoja” materiaaleja: aitoa villaa ja
aitoa nahkaa (ja esimerkiksi puuvillaa, pellavaa ja silkkiä, jotka toki ovat
kasvikunnasta peräisin), jotka lämmittävät ja kestävät parhaiten. Rakastan myös
neulomista, enkä osaa kuvitella luopuvani villalangasta kokonaan.
Ehkä
kiinnostavinta vegaanihaasteessa onkin se, että omia ruokailu- ja kulutustottumuksiaan
joutuu miettimään taas uudesta näkökulmasta. Itse en halua täysin tuomita lihansyöjiä,
joskin olen sitä mieltä, että mitä vähemmän ja mitä laadukkaampaa lihaa
syödään, sitä parempi. Joskus minustakin kyllä tuntuu siltä, että oikein mitään
ei voi enää syödä: jos haluaa syödä ekologisesti ja eettisesti niin eläinten
kuin työntekijöidenkin oikeudet huomioiden ja vielä terveellisesti, niin ei
täällä Perä-Pohjolassa voi syödä oikein mitään. Ruoan hintakin ratkaisee – olen
kyllä valmis maksamaan laadukkaasta ja eettisesti tuotetusta ruoasta, mutta en
halua, että ruoan hinta on korkealla ruokakauppamonopolin takia.
Omien
tottumusten ja niiden takana olevien syiden miettiminen tekisi varmasti hyvää
suurimmalle osalle länsimaalaisista, vaikka ruoasta pitäisi minun mielestäni
osata sopivasti nauttiakin. Lihan syöntiä tai ruoantuotannon eettisyyttä
miettiville hyviä ajatuksenalkuja tarjoavat ainakin Jonathan Safran Foerin
muutaman vuoden takainen Eläinten syömisestä -teos tai Elina Lappalaisen
Syötäväksi kasvatetut, joka voitti viime vuoden Tieto-Finlandian. Erityisen lämpimästi
voin suositella Katja Gauriloffin Säilöttyjä unelmia -dokumenttia, joka kertoo yhtä
aikaa kaunistelematta ja osoittelematta ruoan matkasta suomalaisiin pöytiin,
eläinten ja työntekijöiden oloista.
Vegaanisia
ruoka- ja muita ohjeita löytyy vaikkapa täältä:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti