tiistai 17. huhtikuuta 2012

voi järkyttää lukijoita

Yhdysvalloissa jaettiin viime yönä vuoden 2012 Pulitzer-palkinnot, jotka myönnetään journalistisista ja kirjallisista saavutuksista sekä sävelteoksesta. Pulitzereita on jaettu vuodesta 1917 lähtien; nykyään ne jaetaan vuosittain huhtikuussa Columbian yliopistossa.

Hs.fi uutisoi palkintojenjaosta otsikolla: ”Pulitzer-palkinto myönnettiin Afganistanissa otetulle sotakuvalle”. Tekstissä kerrottiin vielä, että uutiskuvapalkinto oli ensimmäinen ranskalaiselle uutistoimisto AFP:lle jaettu Pulitzer. Palkinnon sai AFP:n kuvaaja Massoud Hossaini.

Itse kuvaa ei kuitenkaan hesarin sivuilla julkaistu, vaan artikkelin kuvituksena oli kuva hymyilevästä palkinnonsaajasta halaamassa kollegaansa. Uutistekstin alla oli pienemmällä präntillä ilmoitus: ”HS.fi ei julkaise Massoud Hossainin palkinnon saanutta kuvaa, sillä se voi järkyttää joitakin lukijoita.”

Hesarista ja sen linjasta voisi hyvällä syyllä sanoa montakin moitetta ja myrkyllistä lausetta. Minusta tämä oli kuitenkin yhdenlainen pohjanoteeraus. Voittajakuva on raaka: Kabulissa otetussa kuvassa itkevä tyttö seisoo itsemurhaiskussa loukkaantuneiden ihmisten keskellä. Kuva ja kuvan kertoma tarina ovat järkyttäviä, mutta onko meillä (tai Hesarilla) oikeutta sulkea silmiämme siltä? Maailmassa tapahtuu kamalia asioita. Ne kamalat asiat eivät katoa, vaikka me kääntäisimme katseemme. Oikeastaan, ainakaan kieltämällä ne eivät katoa koskaan. ”Valtakunnan ykköslehden” tehtävä ei minusta ole suojella joitain pumpulissa kieriskeleviä lintukotosuomalaisia maailman pahuudelta, vaan välittää uutisia ja kertoa maailman tapahtumista. Vaikka sitten jakamalla Pulitzer-palkittu valokuva, jolloin ollaan sitä paitsi jo melko etäällä järkytyksen aiheuttajasta. Jännittävää kyllä, kuva jaettiin Iltasanomien nettisivulla, joka tunnetusti on samaa mediataloa kuin hs.fi. 


Massoud Hossainin voittajakuva lainattu Pulitzerin sivulta.

P.s. Ollessani kirjakaupassa töissä eräs asiakas tuli kerran palauttamaan ostamansa Herbjørg Wassmon Lasi maitoa, kiitos-kirjan, koska sen tarina oli niin järkyttävä. Kirja kertoo 15-vuotiaasta liettualaistytöstä, joka huijataan seksiorjaksi Norjaan. Asiakas oli lukenut kirjan puoleenväliin, eikä sen jälkeen voinut edes pitää sitä kotonaan, koska se oli niin kamala. Juuri tuollaisille ihmisille tekisi hyvää joskus avata silmät ja katsoa todellista maailmaa sen oman pikkukuplansa ulkopuolella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti