Jalkapalloproosaa julkaistaan, saati kirjoitetaan suomeksi harmillisen vähän. Tamperelaisen Teppo Sulosen Liukutaklaus on vuonna 2014 julkaistu, jostain syystä kirjastoluokituksessa nuortenkirjaksi määritelty kuvaus yhden suomalaisen jalkapallokaupungin kesästä.
Kirjan keskeinen henkilö on kaupungin porvarillisemman seuran C-junnupoikia valmentava ja ikämiesjengiä luotsaava Tapsa. Tapsa on perinteinen seurajyrä, jolle elämä on osa jalkapalloa.
Futisseuran arjen ja juhlan lisäksi kirjassa luodataan keski-ikäisen miehen sielunsopukoita ja erilaisia elämän karikoita. Läpi käydään ikäkriisit, avioerot ja syrjähypyt, väistämättömät tragediat mutta myös uudet alut. Viikon pyhin toimitus on lauantaiaamun höntsät, vuoden kohokohtia ikämiespoikien away days -reissut.
Tapsan valmentamassa juniorijoukkueessa pelaavan maahanmuuttajapojan ja futisäitien kautta tuodaan esiin suomalaisessa (jalkapallo)yhteiskunnassa hieman harvinaisempia ääniä. Moninaisuus antaa valitettavasti sijaa myös turhan huonosti peitellyille rasistisille ja seksistisille asenteille, mikä paikoin latisti lukuelämystä. Terveisiä vaan Suloselle, että ei naisiltakaan nyt sentään kuukausia mene paitsiosäännön oppimiseen.
Stereotypioihin kompastelemisesta huolimatta tarina on sympaattinen ja sopivan yllättävä. Kirjoittajan katse on lempeä. Junnujoukkueen pukukoppi uskollisine huoltajineen on turvallinen ja kentänlaidalla on tilaa kaikille lakeerikenkäisestä seuranjohtajasta vastustajajengin ultrailijoihin. Selvää on, että Sulonen tuntee aiheensa – ja tuntee syvästi sitä kohtaan.
Myös jalkapallomaailman raadollisempia puolia esitellään. Seuran puheenjohtaja painostaa poikaansa toteuttamaan omia unelmiaan tähteydestä. Taloustilanne on suomifutiksen tyyliin hatara. Pikkukaupunkien lahjakkuuksia Valioliigan kentille metsästävän agentin työtä kuvataan kiinnostavasti, joskaan en tiedä kuinka todenmukaisesti.
Liukutaklaus tuo elävästi mieleen omat mimmiliigavuodet ja eritoten niiden vuosien suurimmat vaikuttajat: juniorivalmentajat. Makeimmin nauroin, kun muistelin omia junnuturnauksia ja yöjalkaan karanneita valmentajanrenttuja. Lämmin suositus jalkapalloromantikoille ja
-nostalgikoille.
Esittely on julkaistu Suomen Maajoukkueen Kannattajat ry:n julkaiseman HuSe – Huikee Setti! -lehden 1/2015-numerossa
Samassa lehdessä julkaistu Oi Suomi on? -artikkeli
-nostalgikoille.
Esittely on julkaistu Suomen Maajoukkueen Kannattajat ry:n julkaiseman HuSe – Huikee Setti! -lehden 1/2015-numerossa
Samassa lehdessä julkaistu Oi Suomi on? -artikkeli
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti