maanantai 29. lokakuuta 2012

ensimmäiset tunnelmat kuntavaaleista

Huh, mikä vaali-ilta! Juuri nyt en osaa tunnelmia paljon syvällisemmin analysoida. Vasemmiston tulos Helsingissä oli huikea: kaksi lisäpaikkaa valtuustoon, hyviä uusia ja kokeneita tyyppejä pääsi läpi ja varalle ja persut jäivät kirkkaasti taakse. Hienoja uutisia kuului myös maakunnista: itse olin erityisen tyytyväinen Vasemmiston kahteen lisäpaikkaan kotikaupungissani Kotkassa ja erityisesti Joona Mielosen onnistumiseen. Huikeita juttuja olivat myös Li Anderssonin huikea äänimäärä Turussa ja Hanna Sarkkisen menestys Oulussa. Koko maassakin Vasemmiston tulos oli ihan ok(*. Paavokin oli sitä mieltä, että muutos lähtee Stadista ja seuraavaksi otetaan koko Suomi!

 kuva Riikka Kaukinen

Helsingissä hurjaa on se, miten suuri enemmistö Kokoomuksella on. Vihreiltä läpi pääsi hyviä ja sopivan vasemmistomielisiä tyyppejä, toivotaan että vasemmat arvot näkyvät myös vihreiden valtuustotyössä. Alhaiseksi jäänyt äänestysprosentti oli toki surullinen uutinen. Valvojaisissa syyksi epäiltiin muun muassa vaaliväsymystä, mutta erityisen kurjaa on se, että nimenomaan kuntavaaleissa nukuttaa. Pelkkä äänestäminen ei riitä maailman muuttamiseen, mutta itse uskon siihen, että on parasta käyttää kaikki keinot mitä käytettävissä on. Kuten ystävä ja toveri Antti Kurko totesi:

”Eli kun käyt tänään äänestämässä niin älä tuudittaudu siihen uskoon, että olet kantanut kaikki kortesi kekoon muutoksen puolesta (koska vaaleissahan on nimenomaan kyse muutoksesta). On tärkeää, että osallistut kaikkeen muuhunkin yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Käy mielenosoituksista, boikotoi, liity kansalaisliikkeeseen. Ja ennen kaikkea: puhu, puhu, puhu.”


kuva Finland Inc.

Alhaista äänestysprosenttiakin surkeampaa oli Ylen ”uutisointi” vaali-illasta. Toki on tiedossa, että Ylellä (tai muissakaan valtamedioissa) ei erityisesti sympatiseerata Vasemmistoa, mutta eilisestä vaalilähetyksestä antipatiat paistoivat läpi hyvin räikeästi.

Itse katson televisiota (ja kuuntelen radiota) hyvin harvoin, joten oli mielenkiintoista seurata tv:n vaalivalvojaisia. Persujen, kepulaisten ja kokkareiden naamat alkoivat tosin aika nopeasti kyllästyttää. Persujen hehkuttaminen oli sumeilematonta, samoin kuin vihreiden. Kun ennakkoäänten tulosten perusteella Vasemmiston kannatus oli laskenut edellisistä kunnallisvaaleista 0,3 prosenttia ja vihreiden 2,8 prosenttia, toimittajan mukaan Vasemmiston kannatuksen lasku oli merkittävää kun taas vihreiden tulos oli ihan lupaava.

Ainoa (itse en ainakaan nähnyt muita), ehkä kahden minuutin mittainen insertti Vasemmiston vaalivalvojaisista näytettiin puoli kahdentoista aikaan illalla ja alkoi sanoilla: ”Vasemmisto juhlii, tai ainakin seuraa ääntenlaskua…” Kolme tuntia aiemmin tehdyt haastattelut kuulostivat hyvin pessimistisiltä, vaikka Le Bonkissa tunnelma oli kyllä korkealla katossa. Kun ensimmäisen kerran kuultiin, että Vasemmisto voittaa Helsingissä Perussuomalaiset, huutomyrsky kesti minuutteja eikä se todellakaan jäänyt illan ainoaksi suosionosoitukseksi.

Itseäni jännitti tietysti kaikkein eniten oman ehdokkaani Petra Malinin puolesta. Ensimmäistä kertaa ehdolla ollut Petra tarjoilikin aikamoisen yllätyksen ja jännitysnäytelmän. Jo ennakkoäänten jälkeen oli varmaa, että ainakin varavaltuutetun paikka on selvä. Lopullinen tulos on se, että Petra 443 äänellä on kolmen äänen päässä varsinaisesta valtuustopaikasta ja nyt odotellaan sitten tarkistuslaskennan tuloksia. Jännitys jatkuu siis vielä tälläkin viikolla, mutta joka tapauksessa Petra onnistui huikean hienosti ja Vasemmistolla on Helsingissä upea uusi valtuustoryhmä. 

 kuva Riikka Kaukinen

En ole koskaan aiemmin ollut yhtä tiiviisti tekemässä vaalikampanjaa ja kiireistä huolimatta kampanjointi on ollut huikean hauskaa ja opettavaista. Petralla oli erittäin toimiva tukiryhmä ja hienoa ehdokasta on ollut mahtavaa olla tukemassa. Kunhan lopullinen vaalitulos selviää ja vaalien aikaiset univelat on kuitattu, yritän kirjoittaa tarkempia mietteitä kampanjan tekemisestä. Tänään keskityn vain iloitsemaan hienoista tuloksista!

*) Korjaus 13:34. Hups! Eipä se lopullinen tulos ollutkaan parempi kuin eduskuntavaaleissa, vaikka ennakkoäänten perusteella siltä näyttikin.Lisäys 13:43. Okei, ei voi olla tosissaan sitä mieltä, että puolueen historian huonoin vaalitulos on ihan ok. Kuulostaa jo vähän liikaakin poliitikolta. Olen vähän Helsinki-päissäni nyt. Mutta taistelu jatkuu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti